ביאור:בראשית ל כה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית ל כה: "וַיְהִי כַּאֲשֶׁר יָלְדָה רָחֵל אֶת יוֹסֵף וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב אֶל לָבָן שַׁלְּחֵנִי וְאֵלְכָה אֶל מְקוֹמִי וּלְאַרְצִי."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ל כה.

ראו חזרתו של יעקב

מתי יוסף נולד?[עריכה]

"ויַַּעֲבֹד יַעֲקֹב בְּרָחֵל, שֶׁבַע שָׁנִים" (ביאור:בראשית כט כ), ואז יעקב דרש את אשתו מלבן, ככתוב: "הָבָה אֶת אִשְׁתִּי, כִּי מָלְאו יָּמָי" (ביאור:בראשית כט כא).

לאחר שבע שנות עבודה, לבן נתן ליעקב את לאה, ותמורת הבטחה לעבוד עוד שבע שנים יעקב קיבל את רחל למחרת, ככתוב: "ויַַּעַשׂ יַעֲקֹב כֵּן, ויְַמַלֵּא שְׁבֻעַ זֹאת; ויִַּתֶּן לוֹ אֶת רָחֵל בִּתּוֹ, לוֹ לְאִשָּׁה" (ביאור:בראשית כט כח).

אחרי שנישאה, לאה ילדה ארבעה בנים. אחרי המתנה קלה, לאה ילדה שני בנים נוספים ובת (דינה). בסך הכול לאה ילדה שבעה (7) ילדים. אפילו אם לאה ילדה ילדים ללא הפסקה, בשלב זה עברו לפחות שש-שבע שנים. ואז יוסף נולד אחרי דינה.

נהוג היה לפרסם את שם התינוק לאחר המילה, אולם יצחק קיבל את שמו עוד לפני ששרה היתה בהריון (ביאור:בראשית יז יט), וישמעאל קיבל את שמו לפני שנולד (ביאור:בראשית טז יא). סביר שרחל נתנה ליוסף את שמו לאחר לידתו, ככתוב: "וַתִּקְרָא אֶת שְׁמוֹ יוֹסֵף, לֵאמֹר: יֹסֵף יְהוָה לִי בֵּן אַחֵר" (ביאור:בראשית ל כד).

מהכתוב משתמע שיעקב עבד שבע שנים מלאות אצל לבן תמורת רחל, לפני שפנה ללבן בבקשה לצאת ולשוב למקומו. ניתן להבין שיוסף נולד זמן קצר לפני תום 14 שנות העבודה של יעקב תמורת נשותיו.

שַׁלְּחֵנִי[עריכה]

יעקב היה בעל חוב ללבן, והוא עבד כדי לשלם את חובו. יעקב הרגיש מחויב לעבוד למען לבן עד שלבן יאשר שהוא סיים לשלם את חובו וישחררו. יעקב ביקש בכבוד רשות להשתחרר. יעקב לא התייעץ עם נשותיו בנושא החזרה לכנען. בהמשך, כאשר הגיע הזמן לצאת ולברוח בחשאי (ביאור:בראשית לא ד), יעקב ביקש מנשותיו להצטרף עליו. מכאן אנו לומדים שיעקב לא התכוון באמת לקום ולחזור לכנען מיד, לפני שהוא אסף רכוש והתכונן למלחמה עם עשו.

וְאֵלְכָה אֶל מְקוֹמִי וּלְאַרְצִי[עריכה]

יעקב הודיע שהוא רוצה לעזוב את לבן ולשוב למקומו בכנען. יעקב מסביר ללבן שהוא לא יישאר באזור ויתחיל מלחמות על מים ואדמה עם לבן.

למעשה, כל זה מהווה פתיח מכובד למשא ומתן העומד לבוא, שכן יעקב לא רוצה לחזור עני לכנען. מההתחלה עושר היה חשוב ליעקב והוא הבין שהוא חייב לחזור לאביו עשיר כדי להוכיח שאלוהים בירך אותו, כפי שיעקב הדגיש בנדרו לאלוהים: "וְכֹל אֲשֶׁר תִּתֶּן לִי, עַשֵּׂר אֲעַשְּׂרֶנּו לָּךְ" (ביאור:בראשית כח כב). המילה "עשר" כנראה קשורה לעושר כספי הנספר בעשרות, מכאן שיעקב הבטיח לאלוהים עשירית מעושרו כמתנה.

לבן קיבל התראה על כך שיעקב מוכן לחזור לארצו ומולדתו[עריכה]

יעקב בדבריו: "שַׁלְּחֵנִי וְאֵלְכָה אֶל מְקוֹמִי וּלְאַרְצִי" - הודיע ללבן שהוא מתכוון לחזור, עכשיו או בעתיד הקרוב לאחר שיתעשר מעט. בהמשך לבן יודה שהוא ידע על רצונו של יעקב לחזור לאביו, וכך לבן מבטל את טענתו שיעקב ברח ללא רשות, כדברי לבן בפגישה בגלעד: "וְעַתָּה הָלֹךְ הָלַכְתָּ, כִּי נִכְסֹף נִכְסַפְתָּה לְבֵית אָבִיךָ" (ביאור:בראשית לא ל).